NSITonline

Vidit Jain

1. Please tell us something about your internship procedure at Amazon. What is the Procedure that is followed for shortlisting the candidates?
Ans : The Process for recruiting interns at Amazon was quite simple. Their only  requirement from a student  was to be from COE or  IT and have no back logs. The first written exam-Hacker rank consisted of 20 MCQs and 2 coding problems. 40 students got shortlisted for the technical interview round which was conducted on the same day. Finally, 17 students were selected for the internship. 

2. Do you have any incident in mind that You'd like to share with us that happened during one of the rounds?
Ans : While waiting for our interviews, we observed that an interview lasted for 45-60 minutes on an average. In my interview, I was asked to write the code for two questions on paper. The interviewer was pretty straight forward. Within 20 minutes I was done with my interview. This kept me wondering till the end whether my answers were too wrong or too good. 

3. How did you prepare for the Internship Season? What advice would you like to give to your juniors regarding the internship season?
Ans :  Preparation for the Internship season was not very different for me. I read this book, “Crack the Interview” and practised a lot during my summer break . What actually helped me was the constant practice on codechef and in programming labs. Debugging someone else's code is also one great way to strengthen your basics. 

4. What other internships and projects have you pursued? How did you get them?
Ans : I did not pursue any internship or project before. 

5. Would you like to giveany advice on how to approach Teachers/Professors for performing projects under them?
Ans : If you have an idea for a project, you can directly go to any faculty member and ask for their guidance. Even if you don’t, you can always ask for some project under them. They'll be more than happy to help you out. 

6. Are you planning to do higher studies in near future?
Ans : No, I don't have any such ideas for now. I might consider it after some years of work experience. 

7. Would you like to give any piece of advice to your juniors to tackle a tricky situation? Would you like to share any such Personal Experience where the Interviewer caught you Off Guard?
Ans : Cross check your code twice before asking the interviewer to check it. Look out for all corner cases. If the interviewer points out something to you asking if that might work or not, believe me there is a 99% chance you are missing something there. Unless you can back something up really well, don’t try to fake anything. Luckily, I did not have any such situation.

8. What areas would you suggest a beginner to start with for getting acquainted with programming?
Ans : The two types of beginners are :

1.With no prior knowledge of programming :
Start with a C programming book like the one by Yashwant Kanetkar. Get to know the basic syntax. Solve basic problems from various books and develop your logical power.

2. With the basic knowledge of programming :
Start solving the most solved problems from codeforces and advance gradually. 

9. What initiated the passion for coding in you? Were you into Programming during your School Life as well?
Ans : Use of one’s logical ability was my main attraction towards coding. Yes, I had computer science in 11th and 12th class. Also, I participated a lot in various inter-school programming competitions during those days. 

10. Have You ever been considered a Nerd by your Friends because of your interest in Programming? What kept you going for all these years?
Ans : Maybe a few times but surely I have always been the “Tech-support” in my group. In college it is the only thing I don't have to cram and am comparatively good at. 

11. Did you join any College Society or Club? Do you feel that they make any impact over one's Overall Personality and Skill set?
Answer : Yes, I am the board member of CSI, NSIT. Societies boost up your self-confidence. They allow you to meet new people and help you grow both personally and professionally. Also, some programs like the SIGs conducted by IEEE and CSI both are a good way for beginners to learn and for mentors to improve themselves. Apart from technical societies the cultural societies and fests also play a great role in improving one's personality and skill set.

12. How would you rate the interaction between seniors and juniors in NSIT?
Ans : In NSIT an absolute rating cannot be given to this. It is pretty much dependent on an individual. If a junior approaches any senior personally or via social networking sites, seniors are happy to help whether you know them beforehand or not. 

13. Is there anything that you would like to change about NSIT?
Ans : ADMINISTRATION Having a good and efficient admin will solve all the problems present in NSIT. Lack of good infrastructure, delayed results, outdated courses etc are pure evils of the admin’s inefficacy.

14. Would you like to share any Memorable experience that You had in your College Life?
Ans : The entire journey has been memorable and picking out one experience would be rather unfair. But if I really need to do so, then it would be preparing for the freshers and Resonanz play in my first year. 

15. Do You feel that your Role in any society helped you stand apart from the rest of the Candidates? What were some of the Projects that You headed in that society?
Ans : Being a board member of CSI, NSIT and co-mentor of C SIG in my second year, I learned a lot during that time. I personally believe the saying, “Teaching is the best way to learn”. I guess this is what gave me that little edge over the others.

Societies

Netaji Subhas Institute of Technology

Azad Hind Fauz Marg, Sector-3, Dwarka, New Delhi - 110078
(An Autonomous Institution of Govt.of NCT of Delhi)

RizVN Login